Caldo verde

Caldo Verde on perinteinen portugalilainen keitto. Portugalissa tähän yksinkertaiseen keittoon käytetään mausteiden lisäksi vain lehtikaalia, perunaa, sipuleita ja joskus mausteista makkaraa tai muuta lihaa. Portugalissa käytettävä lehtikaali on yleensä niin kutsuttu ”couve portuguesa”, jossa on suuret, sileäpintaiset lehdet.

100 g chorizomakkaraa tai muuta mausteista makkaraa
1 rkl öljyä
1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
3 perunaa
1 l vettä
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
½ tl cayennepippuria
1 laakerinlehti
8 mustapippuria
½ l silputtua lehtikaalia löyhästi mitattuna

Paloittele makkara, sipulit ja kuori sekä paloittele perunat. Laita makkarat kattilaan öljyn kanssa. Kuumenna makkaroita öljyssä sen verran, että niistä alkaa irrota rasvaa ja lisää sitten paloitellut sipulit ja murskattu valkosipuli. Kuullota hetken aikaa ja lisää vielä paloitellut perunat.
Lisää seuraavaksi vesi ja mausteet. Anna keiton hautua miedolla lämmöllä noin ½ h tai kun perunat ovat kypsiä. Keiton kiehuessa irrota kaalien lehdista paksut lehtiruodot ja leikkaa lehdet pienehköiksi paloiksi. Kaada keiton joukkoon lehtikaalit ja anna keiton hautua vielä 10 minuuttia. Tarjoa vaikka vaalean, paahdetun leivän kera.

Resepti: Lilli Suhonen