Mausteiset lehtikaalikääryleet, tomaatti-avokado salaatti ja limekastike 3-4 hengelle

Lehtikaali sopii loistavasti myös kääryleisiin tuoden niihin aivan uudenlaista, hauskaa ulkonäköä. Voit aivan hyvin käyttää lehtikaalia perinteisiin kaalikääryleisiin tai kehitellä aivan oman version. Nämä perinteisiä kääryleitä kevyemmät, mausteiset lehtikaalikääryleet pitävät sisällään broilerinlihatäytteen, jonka voit halutessasi vaihtaa muuhun jauhelihaan tai vaikka soijarouheeseen tai sieniin. Näin saat sovellettua ruokaa myös kasvisruokavalioon sopivaksi.


2 l                         kasvislientä
1 tl                        ruokasoodaa
6-8                        lehtikaalin lehteä

Täyte:
1 rkl                      öljyä
1                           pieni sipuli
1                           valkosipulin kynsi
1                           raastettu porkkana
½                          raastettu kesäkurpitsa
500 g                    boilerin jauhelihaa
1-2 rkl                   soijakastiketta
¼ tl                       cayennepippuria
1 ½ tl                    kuivattua oreganoa
¼ tl                       korianteria
1 tl                        chilijauhetta
suolaa
mustapippuria

Lisäkesalaatti:
1 prk                     kirsikkatomaatteja halkaistuina
2                           avokado paloina
0,5 dl                    ruohosipulia silputtuna

Limekastike:
1 dl                       majoneesia
1 dl                       maitorahkaa/maustamatonta jogurttia
1                           limen kuoriraaste
1                           limen mehu

ripaus sokeria/hunajaa, mustapippuria ja suolaa

 

 

Leikkaa lehtikaalin ruodot ohuemmiksi, jotta pystyt käärimään lehdet myöhemmin kääryleeksi. Laita vesi, suola ja ruokasooda kattilaan. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää kaalin lehdet veteen ja anna kiehua 2-3 minuuttia. Ota lehdet kattilasta ja jätä ne kuivamaan talouspaperin päälle. (Huom. Jos käytät punaista lehtikaalia, jätä keitinvedestä sooda pois ja korvaa se 1 tl:lla etikkaa)

Tee täyte kääryleisiin. Lämmitä paistinpannulla öljy, laita pannulle sipulit ja kuullota niitä hetki. Lisää joukkoon jauheliha ja paista se lähes kypsäksi. Lisää loput vihannekset ja hauduta seosta vielä n. 5 minuuttia. Mausta seos.

Lisää seosta lehtikaalin lehtien päälle lusikallinen, kiedo kaali rullalle. Tee samoin viidelle muulle kääryleelle.

Sekoita lisäkesalaatin ja limekastikkeen aineet yhteen ja nauti ateria esimerkiksi lehtikaalin keittoliemessä keitetyn riisin kera.

 

Resepti: Lilli Suhonen