Suippokaalikääryleet jauheliha-riisitäytteellä

n. 20 kpl

n. 2 kg suippokaalia
600-700 g naudan jauhelihaa
200 g puuroriisiä
3 sipulia
60 g voita
1 tl timjamia
1 rkl tuoretta kirveliä
1,5 tl suolaa
3 maustemittaa mustapippuria
+voisulaa voiteluun
Irrota kaalista kanta. Keitä kaali melkein kypsäksi joko suolalla maustetussa vedessä tai höyrykattilassa. Valuta ja irrota lehdet yksi kerrallaan jäähtymään. Voit myös halutessasi keittää irtonaisia kaalinlehtiä kerroksittain. Vuole kypsistä kaalinlehdistä paksuin ruodin osa ohuemmaksi.
Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä melkein kypsäksi. Hienonna sipuli ja kypsennä sitä paistinpannulla osassa voita. Kypsennä jauheliha kypsäksi. Silppua kaalin sisuslehdet. Yhdistä täyteaineet. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä. Sekoita tasaiseksi.
Pane 1-2 lusikallista täytettä kaalinlehdelle ja kääri lehti paketiksi. Aseta kääryleet tiiviisti voideltuun paistovuokaan. Paista kääryleitä 225°C:ssa 45-60 minuuttia, välillä voisulalla voidellen, kunnes kääryleet ovat kauniin ruskeita. Alenna uunin lämpötilaa 175 asteeseen loppuvaiheessa jos väriä on tullut pintaan riittävästi.
Vinkki: saat vaihtelua kaalikääryleisiin, kun lisäät täytteeseen esim. sieniä, tai teet seuraavan kuorrutteen kääryleille:
40 g vehnäjauhoja
400 g smetanaa
4 ½ dl kaali- tai lihalientä
80 g tomaattisosetta
Kuullota vehnäjauhoja niitä ruskistamatta, anna jäähtyä, sekoita joukkoon kaali- tai lihaliemi ja lisää sitten smetana, suolaa ja jauhettua mustapippuria ja anna poreilla 5 minuuttia. Laita tomaattisose eri kattilaan ja keitä sitä kokoon koko ajan sekoittaen, kunnes sitä on vain puolet jäljellä. Sekoita pyree smetanakastikkeen joukkoon ja kuumenna kiehumispisteeseen. Kaada kastike jo vähän paahtuneiden kaalikääryleiden päälle, ja jatka kääryleiden paistamista, kunnes ruoka saa kauniin pinnan.
kaaryleet