Suippokaalipiirakka (pellillinen)

Taikina:
4 dl haaleaa vettä tai 2 dl vettä + 2 dl kaalin keitinlientä
35 g hiivaa
1 ½ tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
4 dl grahamjauhoja
100 g margariinia tai voita

Täyte:
n.1 kg suippokaalia
5 dl vettä + 2 tl suolaa
100 g voita
3-4 rkl siirappia
2 rkl omenaviinietikkaa
voiteluun 1 muna

Keitä suikaloitu kaali suolatussa vedessä hauduttaen kypsäksi. Valuta vesi (huom. ota kaalin keitinvesi talteen, jos haluat käyttää sen pohjataikinaan. Vähennä tällöin suolan määrää taikinasta) pois ja lisää voi. Hauduta kaalia silloin tällöin sekoittaen 15 minuutin ajan ja mausta se sitten siirapilla ja etikalla hivenen hapanimeläksi.
Sekoita hiiva veteen (tai kaalinmehu+vesiseokseen). Lisää suola ja jauhot. Alusta taikina kulhon reunoista irtoavaksi. Lisää loppuvaiheessa pehmeä rasva. Kohota taikina leivinliinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse osat ohuiksi vähän uunipeltiä isommiksi levyiksi. Laita toinen levy leivinpaperilla vuoratulle pellille. Mikäli täyte tuntuu liian vetiseltä, voit siivilöidä siitä liian nesteen pois. Levitä kaalitäyte pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Peitä toisella taikinalevyllä ja ummista reunat hyvin. Kohota piirakka pellillä uudelleen. Voitele munalla ja pistele haarukalla. Kypsennä 200 °C:ssa 45 minuuttia.

piirakka